Om Marrakech

Få städer nära Europa är så orientaliska, mytomspunna och spännande som den gamla berberstaden Marrakech.

Marrakech är hem för en miljon marockaner och är, liksom Marocko i stort, en blandning av gammalt, nytt, tillbyggt och ursprungligt. Marrakech kallas ofta för ”den rosa staden” för den vackra husfärgen som pendlar mellan ockra och babyrosa. Enligt myten färgades husväggarna röda av det blod som flöt när Koutobiamoskén och dess 65 meter höga minaret byggdes på 1100-talet.

Koutobiamoskén är flitigt porträtterad och något av Marrakechs motsvarighet till Eiffeltornet.

Inte långt från moskén ligger torget Djemaa el Fna som ett vidöppet Tintinalbum med ormtjusare, akrobater, dresserade apor, rynkiga spågummor och osande matstånd med kokade snäckor och shishkebab. Marrakech har alltid varit en plats för handel, så än i dag. I de små labyrintgränderna i basarerna vid Djemaa el Fna finns det mesta att köpa, allt ifrån underbara möbler till vandrande pinnar. Majoriteten av det som säljs produceras på plats av män och kvinnor som med imponerande hantverksskicklighet snider, snickrar, hamrar, färgar, väver och syr.

Utanför stadsmuren som ringlar runt medinan – den gamla staden – ligger franskinspirerade villa- och hotellkvarter med golfbanor, badbassänger och påkostade nattklubbar.

Mer information på: http://www.ilove-marrakesh.com/