Historia

Marrakech grundades 1062 av Yusuf ibn Tashufin, ledare av det muslimska berberfolket almoraviderna. Staden blev snart ett viktigt kulturellt centrum i den muslimska världen.
När Yusuf ibn Tashufins son, Ali, styrde staden byggdes bland annat de underjordiska bevattningskanalerna som än i dag förser stadens trädgårdar med vatten. Muslimska spanjorer sökte sig till konstnärs- och kulturstaden och tog med sig den vackra andalusiska arkitekturen som blev utmärkande för staden.

Fram till 1147 var Marrakech huvudstad åt almoraviderna, då strider med Atlasbergens berberfolk, almohaderna, förstörde staden. Marrakech byggdes upp i samma stil igen och blev ny huvudstad åt almohaderna.
Nödår och attacker från bland annat portugiserna drabbade staden innan den på 1500-talet återigen blomstrade då den var sadiernas huvudstad. Under den här tiden byggdes bland annat de judiska kvarteren, mellah. Staden fick dock inte stå orörd länge då alawiterna, som än i dag finns i Marocko, i stort sett rev ner staden för att få byggnadsmaterial till den nyutropade huvudstaden Meknès.
Tronföljaren till alawiternas Molay Ismail var Sidi Mohammed ben Adallah som återigen byggde upp staden.

På 1800-talet var Marrakech återigen på fallrepet för att räddas av fransmännen som kontrollerade staden 1912-1956. Fransmännen byggde bland annat ville nouvelle, den nya stadsdelen och renoverade även medina, den gamla stadskärnan.