Viktigt att veta

Valutan

Den marockanska valutan dirham kan du inte växla till dig i Sverige. Det går bra att ta ut dirham direkt på flygplatsen i Marrakech vid bankautomater. Det finns också en bankautomat i direkt anslutning till receptionen på hotellet där du bor.

Det finns många bankautomater på stan och kring medinan. Tänk på att sedlarna ofta är ganska smutsiga så det är bra att tvätta händerna noggrant innan man till exempel ska äta. Du kan heller inte växla tillbaka dirham till svenska pengar i Sverige. 100 dirham är i nuläget värt ungefär 90 svenska kronor.

I Marocko gäller det att pruta och det rejält. Hoppa aldrig in i en taxi utan att göra upp om priset i förväg. Att pruta 30-70 procent är normalt och ingår i spelet, speciellt om du är köpsugen i medinan.

Det finns också moderna affärer där det är fasta priser som gäller. Alla kända betalkort fungerar i Marrakech.

Väder

På sommaren är det inte ovanligt med dagstemperaturer över 40 grader. När vi är där kan du räkna med normalt svensk sommarväder på dagtid. Kvällarna och nätterna kan bli kyliga så det kan vara bra att ha med sig en varm tröja eller jacka.

Pass

Det behövs inget visum till Marocko. Det räcker med att du har med dig ditt pass. Men glöm inte passet och dina resehandlingar.

Försäkring

Kolla er hemförsäkring och ta med ett försäkringsbevis (t.ex gröna kortet hos Folksam) i fall något skulle hända.

Vaccination

Inget extra behövs. Men kontrollera att du har ett bra grundskydd.

Trygghet

Det är tryggt att semestra i Marrakech. Försäljarna respekterar oftast ett nej. Det är höga straff att råna eller antasta en turist. Det finns gott om poliser, både civilklädda och uniformerade.